Vandringsleder Kransmossen i Borås

Vid Kransmossen i östra Borås finns ett stort frilufts- och rekreationsområde för hela familjen. Området ligger lätt tillgängligt med bil och det finns även busslinjer från centrala Borås till Trandared som ligger ca 1 km från området. Från Kransmossen utgår idag 7 olika motionsspår och vandringsleder av skiftande karaktär. I området finns också fotbollsplaner, hinderbana, utegym, inte-nudda-marken område för barnen, boulebanor och fotbollsgolf. Runt området finns flera grillplatser och bord med bänkar för grillning eller fika. Nu, i juni 2021, håller Borås Kommun på att utöka och förändra lederna något. Den led som idag är 3 km kommer att förlängas och bli 4 km. Sen kommer även en ny vandringsled/trailspår uppföras. Detta kommer att bli 11 km och kommer delvis att följa 10 km-spåret, men mestadels gå på små stigar inne i skogen.

Hitta till Kransmossen >>

Det mest spännande projektet som pågår är en längre vandringsled som ska bli klart under 2022. Denna vandringsled kommer att sammanbinda Kransmossen, Transåssjön, Borås Golfbana, Björkehovs Stuga, Älmås och Gånghester. Leden kommer att vara en rundled på drygt 3 mil.

Vandringsled Kransmossen 10 km

Detta är det längsta märkta spåret som finns vid Kransmossen idag. Det är märkt som ett motionsspår, men jag tycker det fungerar lika bra för vandring. Leden går i mycket omväxlande natur och har varierande underlag: allt från asfalt till stigar med mycket sten och rötter. Delar av leden går utefter Kransmossens elljusspår som är asfalterat för att kunna användas för rullskidåkning. Men det kör inga bilar på de asfalterade bitarna. Även om det inte finns några vackra utsiktspunkter så är det en vacker led där du passerar flera dammar och mindre sjöar. Du kommer också att passera Kransån flera gånger. Eftersom det bitvis är mycket rötter och stenar så bedömer jag leden som medelsvår.


Klicka på kartan för att se den i större storlek. Km-markeringarna stämmer inte om du börjar vid Kransmossen eftersom jag gick på leden en bit bort. Du kan också hitta kartan på Topo GPS – “Kransmossens 10:a” Det finns också en översiktskarta över alla leder runt Kransmossen på Borås Kommuns hemsida >>

Denna led brukar jag gå ganska ofta, mestadels när jag kör power walk. Men eftersom det finns många grillplatser och andra rastplatser med bord och bänkar så funkar den bra som vandringsled.

Leden börjar vid Mariedalsstugan och du kan gå den åt vilket håll du vill. Jag brukar oftast gå motsols och därför beskriver jag leden åt detta håll.

I början är det asfalt som gäller. Efter 500 m passerar du en fin damm där gräsänderna brukar hålla till. Jag har också sett häger i detta område.

Följande kilometer kan du välja asfaltsbanan eller gå på grusade spåret bredvid. Snart passerar du ytterligare en damm, som kallas “Philips Damm”. Här finns bord och bänkar för den som vill ta en paus.

Leden går härefter på en mindre grusväg tills du viker av mot vänster på mindre stigar.

Här börjar en del av leden som är både knixig och stenig.

Efter en halv km kommer du ut på en lite större stig/grusad led som går efter en bäck. Efter ytterligare 500 m passerar du Lilla Häljasjön där det finns en grillplats precis intill sjön.

Leden fortsätter fram till Gånghester där du passerar i utkanten av samhället. När du sedan viker av åt vänster tillbaks mot Kransmossens Elljusspår finns det en fin grillplats med ett vindskydd och i närheten finns också bord och bänkar.

Efter Gånghester följer du en grusväg i ca en km, innan du kommer tillbaks till elljusspåret. Du följer detta och viker sedan av mot höger på en mindre stig. Här börjar det bli riktigt svårt med både stenar och rötter.

När du passerat detta område kommer du ut på en stor mosse som är bra spångad. Mitt på mossen finns en iordningställd rastplats.

 


Vandringsleden fortsätter sedan på en större stig och du passerar den vackra Kransån för första gången.

Du kommer passera ån ytterligare några gånger innan du är tillbaks vid utgångspunkten.

Sista kilometrarna följer du åter Kransmossens elljusspår. När du gått ca 9 km kan du vika av till vänster ner mot ån och följa trädäcken som leder ned mot Kransmossen. Här går du precis intill ån.

När du åter kommer ut på eljusspåret har du inte långt kvar till utgångspunkten vid Mariedalsstugan.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.