Vandring runt Kullaberg

Denna vandring är ganska tuff. Delvis är det både brant och stenigt. Men om man tar det lugnt och hinner njuta av utsikten är det en fantastisk vandring.

Vi gick på Skåneleden den största delen av vandringen, men eftersom vi ville komma tillbaks till utgångspunkten fick vi ta egna vägar en bit.

Vår vandring blev 20 km och vi startade på Mölle First Camp där vi stod med vår husbil. Vi gick i strax över 5 timmar exklusive raster.

Mölle First Camp – Mölle

Den första delen gick vi inte på Skåneleden. Men från campingen mot Mölle kunde vi gå på gång och cykelbanan utefter stora vägen. Efter ca 700 meter svängde vi av till vänster på en mindre grusväg som tog oss ner till Skåneleden som gick en bit utefter en gammal banvall. Efter en bit svängde leden ut på betesmarker där fåren gick och betade. Fram till Mölle var det drygt två km och enkel vandring. Leden gick sedan genom Mölle och fortsatte utefter havet mot Kullens Fyr.

Mölle – Kullens Fyr

Grand Hotel i Mölle

Leden passerar både Solviken och Ransvik där Sveriges första gemensamhetsbad låg. I början av 1900 talet talades det om synden i Mölle eftersom det betraktades som väldigt syndigt att män och kvinnor badade på samma ställe. Det handlade inte om nakenbad utan alla hade baddräkter som gick en bit ner på benet. Vägen mot Ransvik var brant och stenig så att ha bra skor var viktigt.

Efter Ransvik fortsatte leden upp mot Kullagården där det idag finns en golfbana. Sen gick den vidare mot Kullens Fyr och utefter leden fanns många fina utsiktspunkter. Till Kullens Fyr var det ungefär 8 km. Här stannade vi och tog en jättegod glass. Men det fanns servering också om man skulle vilja äta lite.

 

 

 

Mot Solvik

På väg mot Kullens fyr

Kullens Fyr – Håkull

Från Kullens Fyr fortsatte vi Skåneleden på Kullabergs norra sida. Här var det emellanåt väldigt fin utsikt mot Bjärehalvön och Torekov. Leden gick uppe på sluttningen men det var ändå en hel del upp och ner. Efter 17 km nådde vi Håkull, Kullabergs högsta topp, 187 m över havet. Här var det fin utsikt både mot norr, inåt landet och mot söder.

Håkull – Himmelstorp

Efter Håkull fortsatte vi mot Sadeln och Himmelstorp som numera är en hembydsgård med servering. För mig är Himmelstorp starkt förknippat med TV-serien Kullamannen som gick i SVT 1967. För mig var det en spännande och ganska otäck serie, men så var jag bara 6 år när jag såg den första gången. Barnen i serien bodde i Himmelstorp och många scener spelades in runt gården, uppe vid Kullens fyr och grottorna som finns där. En bit innan Himmelstorp kan man vika av ner mot havet och se Lars Wilks verk Nimis och Arx. Helt klart värt besväret.

Himmelstorp – First Camp Mölle

Sista biten gick vi utefter delvis utefter vägen till Himmelstorp, men vi genade på en mindre skogsväg och kom ut på stora vägen bara några hundra meter från campingen. Då hade vi klarat av drygt 20 km, ca 650 höjdmeter i vackert väder.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.