Utrustning för vandring

Vilken utrustning och vilka kläder du behöver varierar beroende på en hel massa saker. En fjällvandring över flera dagar kräver helt annan utrustning och kläder än en dagstur längre söderut en varm sommardag. Men är du nybörjare kan det ändå vara bra att få lite tips och råd om vad man behöver.

Dagsturer

Om du tänker dig att börja med dagsturer utanför fjällvärlden så behöver du inte en massa utrustning. Vissa vandringsleder är korta och enkla och då behöver du inte annat än ett par bra skor och kläder efter väder. Ska du gå en längre tur som kanske är lite svårare och kanske vara ute i 4 timmar eller längre så behöver du ha en del utrustning och kläder som passar för detta.

Kängor eller skor?

När man rör sig ute på vandringsleder ser man väldigt många med kraftiga kängor på fötterna. Men behövs detta verkligen? Läser man råd och tips så brukar rådet vara att använda kängor om man bär över 10 kg i ryggsäcken. Och så mycket har man inte med sit på en dagstur. Men det kan finnas andra anledningar till att man vill ha ett par kängor. Är det mycket stenigt och ojämn terräng riskerar man inte att stuka fötterna om man har ett par stadiga kängor. Ett annat skäl till att använda kängor är att det är blött i terrängen. Själv har jag inga dyra skinnkängor utan har nöjt mig med ett par gore-tex kängor som är lite lättare och lägre.

För dagsturer i någorlunda bra terräng duger ett par bra vandrings- eller joggingskor. Det finns bra vandringsskor med gore-tex så att du inte blir blöt om fötterna. Trampar du ner i sumpmark kommer du att bli våt, men om det bara är fuktigt i markerna så funkar det bra.

Kläder

Klä dig efter vädret och enligt lager-på-lager principen. Är det kallt ute kan du behöva ett underställ. Understället kan vara i syntetmaterial, bambu eller merinoull. Merino är varmast men också dyrast. Bambu är skönt och har en antibakteriell funktion som gör att du inte luktar svett så lätt. Denna egenskap har även merinoull. Syntetmaterial funkar också bra. Det du INTE ska ha är långkalsonger och tröja i bomull. Blir du våt blir bomull både kallt och tungt.

Att ha ett par speciella vandringsbyxor är bra. Jeans blir lätt blöta och är inte lika tåliga som ett par vandringsbyxor. Men du behöver inte ha de allra dyraste byxorna. Köper du ett par byxor från Fjällräven eller Haglöfs så betalar du mycket för själva varumärket. Det finns många billigare byxor som fungerar lika bra. Vandringsbyxor finns i olika material och tjocklekar. Numera är det populärt med byxor som har stretchpartier. Sådana byxor ger dig rörelsefrihet även om byxorna är lite tajtare. Det finns även s.k. zip-off byxor för vandring. Då kan du enkelt ta av nederdelen på byxorna och få ett par shorts. Praktiskt eftersom du inte behöver ha med extra shorts i packningen. På länksidan finns länkar till bra webshoppar för vandringskläder.

På överkroppen kan du ha en kort- eller långärmad funktionströja eller en vandringsskjorta. Även en underställströja går bra att ha. Är det kallt eller blåsigt behöver du även en jacka. Är det riktigt kyligt kan du ha en skaljacka som ofta är vattentät. Tänk på att köpa en såpass rymlig jacka att du kan ha rejält med kläder under.

Ett regnställ är nästan ett måste om det inte är en riktigt klar dag. Är du ute i 5-6 timmar kan vädret slå om och att bli våt är inte trevligt. Du behöver också ett par sköna strumpor som sitter bra på foten. Du behöver inte ha speciella vandringssockar utan det duger bra med ett par som är i något syntetmaterial.

Övrig utrustning

En mindre ryggsäck på 20 liter passar bra om du ska göra en dagstur. Ryggsäcken ska kännas bra att bära och gärna vara i ett vattenskyddat material.

Är man ute en större del av dagen måste man ta en matpaus. Vi har inte med oss något kök för matlagning utan nöjer oss med mackor och te, kaffe eller varma koppen. Men givetvis kan man även ha ett stormkök med sig om man tycker det är bättre.

Att ha med sig en extra tröja är alltid bra. Om det är kallt ute kan det vara bra att ta på sig en extratröja under raster. Att även packa ner regnstället är bra.

Övrigt som kan vara bra att ha med sig är plåster, skavsårsplåster och huvudvärkstabletter. Under sommaren kan det även vara bra att packa ner myggmedel.

Det sista som man absolut inte ska glömma är sittunderlag.

 

Comments are closed.