Vandring

Idag är det mycket populärt med vandring och friluftsliv bland svenskarna. Att friluftsaktiviteter har exploderat beror förstås på att vi just nu har varit inne i Corona-pandemin i över ett år. Restriktioner har gjort att vi inte kan träffas många personer inomhus och att många aktiviteter är inställda.

Jag tror att väldigt många kommer att fortsätta att tillbringa tid ute i naturen när pandemin väl är över. Att vandra är ett härligt sätt att se sig omkring och uppleva nya saker. Vandring är också bra för hälsan. Vi får röra på oss på ett naturligt sätt.

Olika typer av vandring

Många tänker på fjällvandring när man säger vandring. Men fjällvandring är bara en typ av vandring. Det finns många olika typer av vandringsleder utspridda över hela Sverige.

Fjällvandring

I Sverige kan du fjällvandra från Norra Dalarna och uppåt. Det finns vandringsleder för både dagsturer och för flerdagarsvandringar. Att fjällvandra kan vara alltifrån en kort tur på spångade leder till en lång strapatsrik vandring och bestigning av Kebnekajse. Är du nybörjare så ska du helst välja enklare leder och om du vill vandra flera dagar finns det bra områden där du kan övernatta i fjällstugor.

Övrig vandring

En del tycker att vandring måste vara en längre tur där man har med sig matsäck och som tar en stor del av dagen. Men det finns ingen definition på vad som är vandring och vad som är promenad.

I Sverige finns det gott om vandringsleder som är väl märkta. Det finns allt från långa landskapsleder, som t ex Skåneleden, till korta leder i t ex naturreservat.

Hitta vandringsleder

Du kan hitta lämpliga vandringsleder på många olika sätt. Det finns en hel del webbsidor som skriver om olika vandringsleder. På Vandringsguiden.se hittar du leder i de olika landskapen. Du kan också googla på “vandringsleder + landskap eller område” som du vill hitta vandringsleder i. Det finns också kartappar där vandringsleder är inlagda, mer om det hittar du på sidan vandringsleder.

 

Comments are closed.