Q 10

Vad är Q 10?

Q 10 är ett Coenzym som styr energiproduktionen i cellerna. Nästan all energi som förbränns har gjort det genom att frigöras av Q 10. Q 10 är även en kraftig antioxidant.
Coenzymet Q10 är fettlösligt och tillverkas i kroppen. Det kan även tillföras utifrån. Naturliga källor är fet fisk, vegetabiliska oljor, broccoli, spenat och oxhjärta.

Brist på Q 10 förekommer. Främsta anledningen till brist på Q 10 är stress. En del patienter med hjärtsvikt har haft låga värden av Q 10 i hjärtat. Andra bristsymptom är trötthet och ökad risk för infektioner. Halten Q 10 minska med åldern. Minskningen börjar vid ca 20-årsåldern.

Vad används Q 10 till

Q 10 används mot hjärt och kärlproblem samt högt blodtryck. Patienter som fått Q 10 får en förbättrad funktion av endotel. Endotelceller ligger som ett lager på blodkärlens insida och har flera viktiga funktioner:
• Motverkar bildandet av det plack som kan skapa blodproppar och ge hjärtattack.
• Reglerar blodtrycket
• Verkar antiinflammatorisk
• Motverkar blodkoagulering
Q 10 är utmärkt vid träning. Det ger ökad uthållighet, minskad trötthet och minskad risk för muskelskador.
Q 10 stärker immunförsvaret och uppges skydda mot cancer.
Vissa studier har kommit fram till att Q 10 kan vara bra vid migränproblem.

Mer om Q 10

Q 10 är en av de mest undersökta och använda kosttillskotten. Det upptäcktes 1957. Nobelpriset i Medicin 1978 gick till Peter Mitchell för att han klargjort funktionen av Q 10 i kroppen. Det finns ett flertal kosttillskott med Q 10.

Comments are closed.