Powerwalk

– för fettförbränning och förbättrad kondition

Powerwalk är perfekt för dig som tycker att vanliga promenader ger dig för lite, men som inte tycker om att jogga eller springa. Vill du minska risken för belastningsskador, men samtidigt förbättra din kondition så är powerwalk den perfekta motionen.

Powerwalk är en modern term för mycket rask promenad. Powerwalk innebär att man går så snabbt man orkar, utan att springa. Fördelen gentemot löpning är att man inte belastar knän och fötter lika mycket vid powerwalk. Energiförbrukningen och konditionseffekten är något lägre än vid löpning, men för en medelmotionär är får man tillräcklig effekt för att kunna förbättra konditionen.

Hur gör man?

För att få ett tillräckligt högt tempo måste man arbeta intensivt med armarna. Genom att böja armen i 90 graders vinkel och hålla armbågen låst får man rätt ställning för armen. Genom att pendla med armarna från axelleden kan man få upp ett högt tempo. Man börjar i snabb gångtakt och när man blivit uppvärmd kan man öka steglängden och på så sätt få upp farten ännu mer. Genom att försöka öka ut steglängden och farten ännu mer i uppförsbackar kan man få upp pulsen rejält och få en bra konditionseffekt.

Ett powerwalk-pass kan precis som ett löp-pass vara olika långa. Mellan 30 och 60 minuter är ett bra riktmärke. Beroende på hur bra kondition du har kan din gånghastighet variera. Ett bra riktmärke kan vara att försöka gå 7-8 km på en timme.

Efter träningspasset är det viktigt att man stretchar. Vid powerwalk är det speciellt viktigt att stretcha höftböjarmusklerna samt lårets och vadernas baksida, eftersom du belastar dessa muskler extra mycket.

Om du inte promenerat i högt tempo förut får du räkna med att få träningsvärk i ryggslut och rumpa de första gångerna om du inte stretchar ordentligt. Även om du både joggat och promenerat förut, så har du förmodligen inte använt dessa muskler på samma sätt som man gör vid powerwalk.

Vilken utrustning krävs för powerwalk?

Det behövs inte mycket utrustning för att komma igång. Du behöver bara ha ett par bra skor med rejäl stötdämpning för att kunna gå powerwalk. Bäst är att skaffa ett par walkingskor, men även ett par bra joggingskor går bra.

Med rätt kläder i “andas-material” känns träningspasset behagligare, men det är ingen nödvändighet.

Vill du ytterligar öka effekten av powerwalk kan du använda viktmanschetter, men dessa ska aldrig väga mer än 1 – 1,5 kg, eftersom du då riskerar att få belastningskador på rygg, nacke och armleder.

Var kan man gå powerwalk?

Var som helst utomhus där det är säkert att promenera kan man också gå powerwalk. Bäst är att gå i något friluftsområde, där man kommer bort från bilar och trafik. Eftersom man går i ett mycket högt tempo kanske man inte ska välja de mest besvärliga stigarna.

På vissa orter anordnar Friskis och Svettis powerwalk i grupp. Du kan också kontakta andra lokala idrottsföreningar för att se om de har någon powerwalk-grupp. Kanske kan de vara intresserade att ordna detta om de märker att intresset finns.

powerwalk