Motionstips för fettförbränning

Om man ska gå ner i vikt och har som mål att minska på fettet och inte på muskelmassan, gäller det att träna rätt. Det finns många myter om hur man ska träna. Den vanligaste är nog att man ska träna lågintensivt i den så kallade fettförbränningszonen. Snabb gång skulle alltså vara bättre än snabb löpning för fettförbränning. Bakgrunden är att man förbränner mest fett i förhållande till kolhydrater i fettförbränningszonen. Kroppen är dock finurlig och kompenserar för detta under resten av dagen genom att förbränna mer kolhydrater då. Det enda som räknas för att minska i vikt är att göra av med mer kalorier än man tillför. Det gör man genom att träna med så hög intensitet som möjligt under så lång tid som möjligt. Naturligtvis spelar det störst roll hur mycket kalorier man äter. Läs mer.

Fettförbränning

För att minska på fettet mer än på musklerna är det viktigt att man styrketränar. Det behövs inte mycket för att få en bra effekt. Utan styrketräning medför all viktnedgång en markant nedgång av muskelmassan, men de flesta vill ju ha en minskning av fettet. Läs mer.

Bra träningsformer för fettförbränning

För att gå ner i vikt och förbränna fett gäller det att välja träningsformer som förbrukar mycket kalorier och komplettera med styrketräning så muskelmassan bibehålls. Löpning, cykel, snabb gång, powerwalk, stavgång och längdskidåkning är exempel på bra träningsformer. Läs mer.

Vardagsmotion

Det är viktigt att röra på sig varje dag. Ta trapporna istället för hissen. Gå eller cykla istället för att ta bilen eller bussen. Hoppa av en hållplats tidigare. Kanske känns städning eller gräsklippning bättre om man tänker på att det är bra motion och att en massa kalorier förbränns? Om man tänker efter finns det en massa tillfällen att bränna fett i vardagen. Det gäller bara att sätta igång!

Kom ihåg

Muskler väger mer än fett. Därför kanske du inte går ner så mycket i vikt när du börjar träna trots att mängden fett minskar i kroppen. Däremot kan du märka på dina kläder att motionen ger effekt.

 

 

motionstips

Comments are closed.