Vitaminer och mineraler

Kroppen byggs upp av ett tjugotal olika grundämnen. De ingår i kroppens celler och i olika enzymsystem. Mineraler får vi i oss genom maten, men ibland måste extra mineraler som t ex järn tillföras med tabletter.
Vi känner idag till 13 olika vitaminer som är livsnödvändiga för människan. 4 av dessa är fettlösliga, 9 är vattenlösliga. En del vitaminer, som vitamin C, måste tillföras varje dag.

Balansen mellan vitaminer och mineraler är komplicerad och viktig. Brist på en vitamin kan leda till att kroppen inte tar upp en mineral, och då hjälper det inte att äta extra av den mineralen. Om man äter för mycket av vissa mineraler kan detta vara skadligt. Balansen är viktig, man ska äta så man får i sig rätt mängd, varken för mycket eller för lite mineraler.

Antioxidanter motverkar de fria radikaler som bildas i kroppen och annars bryter ned celler. För mycket fria radikaler ökar risken för cancer, hjärt-kärlsjukdomar och för tidigt åldrande. Vanliga antioxidanter är A-vitamin , C-vitamin, D-vitamin, Q-10, Selen och Liponsyra.

Comments are closed.