Fett

Allmänt om fett

Fett är bra till mycket och väldigt missförstått och underskattat.
Fett är vår viktigaste energibuffert. Fett lagras i kroppen och en normal depå av kroppsfett kan räcka i flera månader vid svält, medan kolhydratdepåerna tar slut efter bara något dygn utan mat. Vid längre kroppsansträngning utan energitillförsel är fett nödvändigt som energikälla. Vid t ex löpning eller längdskidåkning räcker kolhydraterna 1 – 1½ timme, sen är det fettet som används.

Fett är också viktigt för att vi ska få i oss fettlösliga vitaminer och antioxidanter. Fett behövs för att hud, leder och bindväv ska vara elastiska och smidiga. Fett motverkar inflammationer och allergier.
Några typer av fett är essentiella, livsnödvändiga, och måste tillföras kroppen via kosten varje dag.
Sen måste man också komma ihåg att fett är en viktig smakbärare. Utan fett smakar maten inte så mycket. Hemligheten bakom många goda maträtter är en lagom skvätt grädde, som dessutom inte alls är så onyttigt som många tror.

Nyttigt och onyttigt fett?

Det finns flera olika sorters fett. Bland annat brukar man tala om mättat, omättat och fleromättat fett. Mättat fett ansågs förr som ett dåligt fett medan omättat och fleromättat fett ansågs vara bra. Numera anser många experter att även mättat fett är bra för kroppen. Mjölkfett som består av mättat och enkelomättat fett ökar inte risken för hjärt- och kärlsjukdomar enligt nya undersökningar. Problemet anses numera istället vara de tillsatser som används i t ex lättmargariner samt industriellt framställt transfett.

Nyttigt fett

Essentiella fetter

Essentiella fetter bildas inte i kroppen och måste tillföras via kosten varje dag. Dessa fetter är helt nödvändiga för en bra hälsa. Modern kost innehåller oftast inte tillräckligt av dessa livsnödvändiga fetter, varför vi måste tillföra dem medvetet. Exempel på essentiella fetter är omega 3 och omega 6.

Omega 3 och Omega 6

Omega 3 och omega 6 bidrar till att cellmembranen är smidiga och fungerar bra. De spelar en viktig roll för det mentala tillståndet, tillväxten och livsenergin. Essentiella fetter underlättar upptag av kalcium och är därigenom viktigt för att få en stark benstomme. Essentiella fetter är också viktiga för cellernas ämnesomsättning, starka tänder, frisk och smidig hud samt tanke och koncentrationsförmåga.
Omega 3 har dessutom visat sig dämpa inflammatoriska reaktioner samt förebygga blodpropp.
Människor med allergi har för lite omega 3 i förhållande till omega 6.
Nyttiga fetter finns i t ex fet fisk, kallpressad linfröolja, hampfröolja, sesamfröolja och valnötter. Kallpressad linfröolja och hampfröolja har en bra balans mellan omega 3 och omega 6.
Ett annat nyttigt fett som vi behöver få i oss varje dag är omega 9. Kallpressad olivolja och rapsolja innehåller mycket omega 9.
En stor svensk studie har visat att risken för bröstcancer och hjärtsjukdomar minskar avsevärt om man dagligen intar lite omega 3 och omega 9.

Smör

Smör som till stor del består av mättat fett sågs tidigare som ohälsosamt men detta har ändrats. Idag anser många experter att mättat fett som smör inte bara är gott utan dessutom nyttigt. Mjölkfettet i smöret består av flera hundra olika fettsyror, varav smörsyran är särskilt nyttig. Smörsyran har cancer- och virusskyddande egenskaper samt ger näring åt tarmslemhinnan. Smör innehåller dessutom de fettlösliga vitaminerna A, D och E samt betakaroten.

Onyttigt fett

Margarin

Flera studier pekar på att margarin ökar risken för cancer. Det är förmodligen inte margarinet i sig som är cancerframkallande, utan istället ämnen som tillsats eller skyddande ämnen som tagits bort. I vissa margarinprodukter finns kemiska ämnen från tillverkningsprocessen kvar, och en del av dessa anses skadliga. Bordsmargarinet Bregott innehåller smör och naturliga tillsatser och anses vara en bra produkt, i motsats till flertalet bordsmargarin av lätt-typ som anses ha många tveksamma tillsatser.

Margarin påstås innehålla flera skadliga ämnen, tex bensin och aceton. Läs mer på debattören och miljöforskaren Gunnar Lindgrens hemsida:

Transfett

Transfett är fett som innehåller transfettsyror. Industriellt transfett uppstår vid härdning av fett och olja, samt vid framställning av delvis härdat fett. Forskare har hittat samband mellan transfett och ökad förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar samt vissa sorters cancer. Det rapporteras även om ökad risk för fosterskador och diabetes typ 2.
Transfetter finns en del sorters chips, glass, choklad, dressing, majonnäs, mjuka kakor mm. Efter opinionsbildning har nu flera tillverkare helt tagit bort i-transfetter från sina produkter.
För att kontrollera vilka produkter som är fria från industriellt framställt transfett kan man gå till ”gröna listan” från Sveriges konsumenter i samverkan.

Comments are closed.