Kost

I tidningar och på nätet kan man dagligen läsa om kost och vad vi bör äta. Ofta handlar dessa kostråd om att följa en viss diet. Med jämna mellanrum skriver tidningarna om nya snabba metoder för att gå ner i vikt. Men en bra kost är inte en metod att gå ner i vikt, en bra kost är en av de viktigaste faktorerna för att du ska må bra, både nu och i framtiden. En bra kost handlar inte om en diet som ska följas, utan om att äta en allsidig näringsrik mat.

Regelbundna måltider. Att äta flera måltider jämnt fördelade över dagen ger dig ett jämnt blodsocker. Om du håller blodsockret på en jämn nivå under dagen blir du mindre trött och hungrig och risken för sötsug och småätande minskar. Regelbundna måltider gör det lättare att hålla/minska vikten och gör även att din blodfetter hålls på en bra nivå. Ät tre huvudmål under dagen; frukost, lunch och middag, och 2-3 mellanmål bestående av till exempel frukt, bröd eller youghurt.

Ät enligt tallriksmodellen. Tallriksmodellen är ett hjälpmedel för att hur maten bör läggas upp på tallriken för att ge en bra balans. Tallriksmodellen visar hur proportionerna mellan olika typer av livsmedel bör vara. Tre fjärdedelar av tallriken ska bestå av mat från växtriket. Hälften av denna del ska bestå av grönsaker eller rotfrukter. Andra halvan innehåller potatis, ris eller pasta. Den sista fjärdedelen ska innehålla proteinrika livsmedel som kött, fisk, ägg eller bönor.

Fler kostråd

I menyn till vänster kan du hitta fler råd och tips när det gäller kost.

kost

Comments are closed.