Gurkmeja

Vad är Gurkmeja?

Gurkmeja är en ört som använts som krydda och naturläkemedel sen lång tid i Indien, Kina och andra Asiatiska länder. Man tar tillvara rötterna som finns både under och ovan jord. Dessa förvälls, torkas och mals. Man får då ett gult pulver som ger Curry dess färg. Den viktigaste aktiva substansen i Gurkmeja är Cucumin.
Gurkmeja innehåller ämnen som är antiinflammatoriska och antioxiderande.

Vad används Gurkmeja till?

Gurkmeja används traditionellt för att behandla matsmältningsproblem, inflammationer, leversjukdomar, sårvård och hudproblem.
Inflammatoriska sjukdomar som reumatism kan lindras av Gurkmeja då den påverkar två enzymer som sprider och bibehåller inflammation.
Enligt flera studier motverkar Gurkmeja många bakterier och svampar

Mer om Gurkmeja

Gurkmeja bör inte användas av gravida då den kan dra samman livmodern.
Gurkmeja är galldrivande och ska inte användas om man har blockerad gallgång. Om man har magsår eller sår på tarmarna kan Gurkmeja vara skadligt.

Som kuriosa kan nämnas att Gurkmeja använts till färgning av tyg, tex siden och ull.

Comments are closed