Vikt & viktnedgång

Det finns flera sätt att mäta om man är normalviktig eller inte. Det vanligaste sättet är att mäta BMI (Body Mass Index). BMI mäter förhållandet mellan vikt och längd. BMI är inget exakt mått eftersom det inte tar hänsyn till att människor är olika byggda. Metoden skiljer inte på fett och muskler och inte heller på kvinnor och män.

För att räkna ut ditt BMI använder du följande formel:
vikten i kg/(längden i m)²

BMI under 18,4 Undervikt
BMI 18,5 – 24,9 Normalvikt
BMI 25 – 29,9 Övervikt
BMI över 30 Fetma

En annan metod för att mäta övervikt och fetma är midjemåttet. Har man mycket fett över magen ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. För kvinnor med midjemått över 80 centimeter och män med midjemått över 94 centimeter ökar risken för sjukdomar, midjemått över 88 centimeter för kvinnor och över 102 centimeter för män innebär en hög risk för sjukdomar.

Det finns inget absolut mått som anger idealvikten eller någon absolut gräns för när det är farligt att leva med sina extra kilon. Utöver vikten är det många andra faktorer som spelar in; arv, hälsotillstånd och levnadsvanor.

Viktnedgång

För att gå ned i vikt krävs att du gör av med mer energi än vi tar in via maten. Genom att äta allsidigt och näringsriktigt håller du blodsockret på en jämn nivå och du riskerar inte att bli lika sötsugen. Ersätt vitt bröd med fullkornsbröd och använd fullkornsris och fullkornspasta så får du i dig mer fibrer som också hjälper till att hålla nere blodsockret. Fullkornsprodukter ger också en bättre mättnadskänsla.

Förutom att äta bra behöver du också motionera. Oftast behövs inga stenhårda träningsprogram för att minska i vikt. Om du ökar din vardagsmotion så hjälper detta långt. Du kan till exempel gå i trappor istället för att åka hiss eller promenera istället för att ta bilen när det är lämpligt. Läs mer om viktnedgång och viktminskning.

vikt

Comments are closed.